Nazovite nas: 01 / 2003 - 503

Selska 26, 10360 Sesvete Online Lokacija

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija sastoji se od niza kirurških zahvata sa svrhom poboljšanja nepovoljnih anatomskih i bioloških situacija. Uz primjenu današnjih modernih metoda, oralna kirurgija nije više odbojna kao što je nekad bila. Intraoperativna bol ne postoji ili je svedena na minimum, a

 

kućna terapija tradicionalnim ili homeopatskim lijekovima, izvrsno kontrolira eventualne bolne postoperativne simptome.

Velik broj medicinskih stanja može zahtijevati oralnu kirurgiju. Najčešći zahvati oralne kirurgije su vađenje zuba, kirurško vađenje umnjaka i zaostalih korijena, apikotomija, postavljenje implantata, podizanje sinusa i mnogi drugi.

01. Resekcija korijena (Apikotomija)

Apikotomija je kirurški zahvat kod kojega se odstranjuje vršak korijena zuba zajedno s periapikalnim patološkim procesom (cista, granulom).

Kada se primjenjuje apikotomija?

Zahvat apikotomije se primjenjuje kao dopunski zahvat u slučajevima kada endodontsko liječenje zuba nije postiglo izlječenje patološkog procesa na korijenu zuba. Apikotomija omogućuje ostanak zuba u čeljusti, te sprječava njegovo vađenje.

U većini slučajeva apikotomija je uspješna metoda liječenja.

 

 

02. Podizanje sinusa (sinus lift)

Podizanje sinusa je kirurški postupak kojim se nadograđuje izgubljena kost u gornjoj čeljusti.

 

Ovaj zahvat se obavlja u slučajevima kada nedostaje koštana masa u gornjoj čeljusti, te je potrebno napraviti kirurški zahvat takozvano veliko podizanje dna sinusa ili “sinus lift”. Time se dobiva potrebna visina kosti za kasniju ugradnju implantata.

 

Kirurški zahvat podizanja sinusa odvija se ambulatno pod lokalnom anestezijom.

 

03. Kao pomoć drugim granama stomatologije…

Osim spomenutih zahvata, oralna kirurgija pomaže još i u ortodontskoj terapiji, implantologiji te ispravlja velike nepravilnosti i defekte lica i čeljusti.

Prije postavljanje ortodontskog aparata ponekad je potrebno izvaditi pojedine zube, mliječne ili trajne, kako bi terapija bila uspješna i zubi se ispravili. U nekim slučajevima radi se i o kompliciranom vađenju zuba kirurškim putem.

04. Da li je proces ugradnje implantata bolan?

Proces ugradnje implantata radi se pod lokalnom anestezijom kako bi se izbjegla bol ili nelagoda. Međutim, kao u bilo kojem kirurškom zahvatu tako i ovdje, pacijent može osjetiti laganu nelagodu. U praksi, većina pacijenata ostanu ugodno iznenađeni jer očekuju znatno jaču bol ili neugodu prilikom zahvata.

 Zašto je dobro ugraditi zubni implantat?

Pacijenti svakodnevno proživljavaju traume kad se suoče s činjenicom da moraju nositi totalnu protezu. Proteza otežava žvakanje, stvara teškoće u govoru, a to ometa pacijenta u svakodnevnu životu. U takvim slučajevima implantat može biti jedini spas. Praksa je pokazala da je riječ o laganom, bezbolnom i sigurnom zahvatu, koji se izvodi ambulantno pri lokalnoj anesteziji.

Implantat zamjenjuje prirodan korijen zuba. Nova dostignuća na polju tehnologije, fizike, biokemije i medicine stvorila su osnovu za stalni napredak zubne implantologije te poboljšanje opreme i materijala.

 Koja je procedura ugradnje implantata?

Ono što je prije nekoliko godina smatrano alternativnim postupcima, danas je uobičajena praksa Protetska rehabilitacija uz pomoć implantata koji imitira korijen zuba grubo se može podijeliti u dvije faze:

 

Kirurška faza koja obuhvaća sve zahvate potrebne za ugradnju implantata u ili na kost (čeljust) i njegovu pripremu za prihvat protetskog rada.

 

 

Protetska faza podrazumijeva sve što je potrebno za stavljanje zuba na vrh ili vrhove implantata. Nakon što je smješten u kost, implantatu je potrebno nekoliko mjeseci (tijekom kojih nije u upotrebi) da bi kost izrasla oko njega i učvrstila ga. Taj se proces naziva osteointegracija.

 

05. Da li je starija dob ograničenje za ugradnju implantata?

Stariji pacijenti često smatraju da njihova dob može biti prepreka ugradnji implantata. Međutim, najvažniji faktor je zdravlje pacijenta, neovisno o njegovoj dobi. Ako je osoba dovoljno zdrava za vađenje zuba, može se pretpostaviti i da je dovoljno zdrava za ugradnju implantata.

Kako postoje razne indikacije za ugradnju implantata, nakon posjeta našoj ordinaciji napraviti ćemo procjenu i savjetovati pacijenta koji bi bio najbolji tretman za njega.

06. Kako izgleda briga o zubima nakon ugradnje implantata (follow-up)?

Implantološka operacija se obavlja pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolna. Budući da pacijent tijekom ugradnje ne osjeća bol, sama procedura neće boljeti, no mjesto ugradnje može jako oteći. Stoga je bitno da se odmah po operaciji koriste hladne obloge na mjestu ugradnje implantata za ublažavanje nastale otekline.

Također, obavezno je održavati pravovaljanu oralnu higijenu. Iako implantati nisu izloženi oralnim bakterijama i ne mogu se upaliti kao običan zub, upala okolnog tkiva može značajno utjecati i ometati proces u kojem tijelo prihvaća novi implantat.